Hoe werkt een CT-scan?
Een CT-scan (Computertomografie scan) of CT-urografie werkt via röntgenstraling en is weinig-belastend. Bij een CT-scan wordt een contrastvloeistof toegediend via een infuus in een ader om zo de zichtbaarheid van interne lichaamsdelen te vergroten. Door het uitscheiden van de contrastvloeistof door de nieren kunnen de bovenste urinewegen goed worden onderzocht. Het is voor deze scan dus belangrijk dat de nieren goed functioneren en de patiënt niet allergisch is voor de contrastvloeistof. De arts dient daarom van eventuele nierproblemen of allergieën op de hoogte te zijn. Het gebruik van bloedglucose verlagende medicijnen kan op verzoek van de arts voor enkele dagen worden gestaakt.

Klik hier voor een video over de CT-scan.

Uitslag CT-scan
De CT-scan is bijzonder belangrijk voor de diagnose spierinvasieve blaaskanker. Met een CT-scan van de borstholte en buik kan de arts zien of de kanker vanuit de blaas en in het omringende vetweefsel of in de aangrenzende organen is gegroeid, of dat tekenen van uitzaaiingen op afstand te zien zijn. Ook kunnen vergrote lymfeklieren worden gevonden, wat aangeeft dat de ziekte vergevorderd en/of uitgezaaid is. Dit kan leiden tot een andere behandeling. Naast een positieve CT-scan is altijd een biopsie nodig om de diagnose te bevestigen.

Bijwerkingen
Een CT-scan heeft in principe geen bijwerkingen. Alleen kan de contrastvloeistof, wanneer de patiënt niet allergisch is, voor licht ongemak zorgen zoals kriebel in de keel of een warm gevoel