Hoe werkt een PSA-test?
Bij problemen met de prostaat wordt het niveau van prostaat specifiek antigeen (PSA) in het bloed gecontroleerd. Als het niveau van PSA in het bloed te hoog is, zal de arts meer tests aanbevelen om te zien wat de oorzaak is van deze verhoging. Een PSA-test kan nooit alleen worden gebruikt om prostaatkanker te diagnosticeren.

Indicaties PSA-test?
De hoeveelheid PSA kan om verschillende redenen verhoogd zijn:

  • door goedaardige aandoeningen van de prostaat: bijvoorbeeld bij een ontsteking of prostaatvergroting.
  • bij prostaatkanker: een verhoogde hoeveelheid PSA kan een aanwijzing zijn voor prostaatkanker. Bepaalde vormen van prostaatkanker maken geen PSA aan, dus een laag PSA kan de aanwezigheid van prostaatkanker niet helemaal uitsluiten.

Komt prostaatkanker vaker voor in een familie, dan kan de huisarts op individuele basis besluiten tot regelmatig onderzoek met de PSA-test. Een afwijkende PSA-waarde is alleen een indicatie dat er wat aan de hand kan zijn in de prostaat. PSA is geen echt betrouwbare "marker" voor de eerste diagnose van prostaatkanker.

Bijwerkingen
Een diagnose van kanker kan ook leiden tot angst en stress. Ter voorkoming van onnodige stress, angst en (over)behandeling, zijn urologen daarom voorzichtig met de keuze om te testen op PSA.