Hoe werkt een MRI-scan?
In sommige gevallen is het nodig om een MRI-scan uit te voeren. Een MRI-scan (Magnetic Resonance Imaging) werkt op basis van elektromagnetische straling. Door middel van de techniek kan de dwars- of lengtedoorsneden van het lichaam heel gedetailleerd zichtbaar worden gemaakt. Hierdoor is het mogelijk tumoren goed te zien. Een MRI scan is een goed alternatief voor de CT-scan, als de CT-scan niet kan vanwege allergieën voor de contrastvloeistof.

Klik hier voor een video over de MRI-scan.

Indicaties MRI-scan
Een MRI- scan is (net als de CT-scan) geschikt om te onderzoeken of de kanker vanuit de nier en in het omringende vetweefsel of aangrenzende organen is gegroeid, of dat tekenen van uitzaaiingen in de lymfeklieren of elders in het lichaam te zien zijn.

Bijwerkingen
Een MRI-scan is weinig belastend en heeft geen bijwerkingen. Tijdens een MRI-scan ligt de patiënt in een smalle koker die veel lawaai maakt. Het te scannen lichaamsdeel ligt in het midden van de tunnel. Een MRI-scan duurt meestal niet langer dan een uur. Sommige patiënten vinden dit benauwend. Heel soms maken radiologen wel eens gebruik van contrastvloeistof.